Aanmelding en behandeling

Mensen komen om allerlei redenen terecht bij een psychotherapeut: ze voelen zich somber, of angstig, ze piekeren veel, hebben paniekaanvallen, kampen met traumatische herinneringen, voelen zich vervreemd van zichzelf en anderen, merken dat ze steeds in dezelfde relationele patronen terecht komen, etc. Als u mij mailt kunnen we een vrijblijvend gesprek plannen waarin ik probeer in te schatten of ik de hulp kan bieden die u zoekt of nodig lijkt te hebben, en waarin u kunt kijken of het contact en mijn manier van werken u bevallen.

De behandeling zelf bestaat uit regelmatige gesprekken (meestal wekelijks, soms vaker of minder vaak) van drie kwartier. Ik werk hoofdzakelijk vanuit een psychoanalytisch referentiekader, wat onder meer betekent dat ik u uitnodig om te proberen vrijuit te vertellen wat er in u omgaat. Ik probeer aandachtig te luisteren en mee te denken, ook over wat zich mogelijk nog meer roert, net onder de oppervlakte van uw verhaal. Gevoelens, beslommeringen, gedachten, herinneringen, fantasieën, verlangens of angsten waar we ons minder of niet bewust van zijn, maar die wel belangrijk zijn om onszelf en onze problemen beter te begrijpen. Het gaat dus om het leren kennen van uw binnenwereld en wat daarin pijnlijk is en tot psychische knopen leidt. Zo’n proces van doorvoeld uzelf leren kennen kan leiden tot het ontwarren van die knopen, en daarmee tot een vermindering of het verdwijnen van klachten, een grotere verdraagzaamheid voor moeilijke gevoelens en een groter gevoel van innerlijke vrijheid.

De duur van zo’n soort psychotherapie is in de regel lastig te voorspellen, maar meestal gaat het om een langere periode; veel mensen zijn bijvoorbeeld meerdere jaren in therapie. Het kan echter ook dat iemand zich met één of een paar gesprekken genoeg geholpen voelt om weer verder te gaan.